Producent
Cena
-
od
do
Najciekawsze modele żeliwnych patelni
Patelnie wykonane z żeliwa występują w wielu kształtach i wariantach, umożliwiając przygotowywanie przeróżnych potraw. W naszym sklepie dostępne są modele wyposażone w pokrywki oraz inne akcesoria dodatkowe, a także te dedykowane różnym metodom gotowania, takim jak grillowanie czy duszenie. Jeśli poszukujesz idealnej patelni żeliwnej, powinieneś zwrócić uwagę na takie modele jak:
- Głęboka patelnia z pokrywką – idealna do duszenia potraw lub smażenia na głębokim tłuszczu,
- Owalna patelnia z drewnianą podstawką – idealna do serwowania smażonych potraw bezpośrednio na stół, nadaje się do podawania steków czy dań kuchni azjatyckiej,
- Patelnia z odkręcaną rączką – umożliwia zapiekanie potraw i ich łatwiejsze przechowywanie,
- Patelnia emaliowana – została pokryta żaroodporną emalią z obu stron, dzięki czemu staje się bardziej odporna na rdzewienie. Estetyczna oraz wielofunkcyjna – nadaje się do użycia w piekarniku, na ognisku i na wszystkich rodzajach kuchenek,
- Patelnia grillowa – z karbowaną powierzchnią, która pozwala na grillowanie mięs i warzyw na płycie grzewczej, bez konieczności rozpalania grilla. Dostępne są modele patelni żeliwnych z rączką przymocowaną na stałe lub składaną, wykonaną z drewna,
- Dwustronna płyta grillowa – wyposażona w rączki, które ułatwiają przenoszenie,
- Wok żeliwny – wraz z akcesoriami niezbędnymi do przygotowywania orientalnych dań.
Patelnia żeliwna – najważniejsze cechy i funkcje
Patelnie ze stopu żelaza i węgla to jedne z najbardziej funkcjonalnych, a przy tym wszechstronnych naczyń, jakie znajdują zastosowanie w kuchni. Większość żeliwnych patelni nadaje się do użytkowania na wszystkich typach płyt grzewczych – gazowych, elektrycznych, ceramicznych czy indukcyjnych. Jeśli dany model patelni jest wykonany w całości z żeliwa, można ją nawet postawić na grillu czy ognisku. Potrawy z charakterystycznym dymnym aromatem należą do wyjątkowo smacznych, a ich wspólne przygotowanie przy ognisku z pewnością połączy grono przyjaciół. Można wybrać patelnię żeliwną, która została wyposażona w zdejmowaną rączkę. Dzięki tej funkcji mięso czy warzywa można wstępnie podsmażyć z przyprawami, a następnie np. zapiec w piekarniku. Taka funkcja pozwala także na łatwiejsze przechowywanie jedzenia w lodówce. Nie trzeba przekładać dania do pojemników, wystarczy odkręcić rączkę i wsunąć patelnię bezpośrednio do lodówki.
Przeglądając ofertę sklepu, można znaleźć zarówno patelnię żeliwną płytką, jak i głęboką, która będzie nadawała się nie tylko do smażenia, ale także duszenia gulaszu z mięsa czy warzyw. Szerokie zastosowanie sprawia, że nie trzeba kupować kilku naczyń – wystarczy jedna solidna patelnia z żeliwa, którą użyjesz do przygotowania różnych dań.
Zalety patelni żeliwnych
Patelnie tego typu są lubiane oraz chętnie wykorzystywane zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów przygotowujących potrawy dla rodziny czy przyjaciół. Słyną przede wszystkim jako jedne z najtrwalszych naczyń kuchennych, którym niestraszne jest długie smażenie, szorowanie lub bardzo częste używanie w kuchni.
Niektórzy twierdzą, że patelnie z żeliwa są niezniszczalne. Swoje właściwości zawdzięczają wykonaniu z jednego odlewu żeliwa, czyli stopu węgla i żelaza. Żeliwne patelnie są poddawane procesowi oksydowania, czyli wypalania żeliwa pokrytego olejem roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki czemu stają się mniej podatne na rdzewienie, co sprawia, że można ich używać przez wiele lat. Takie naczynia sporo ważą, ale przez to są bardzo solidne, przez co pewnie leżą w dłoni i na kuchence. Ich masa pozwala także na doskonałą akumulację ciepła. W efekcie przygotowywane potrawy podgrzewają się równomiernie, zyskując wspaniały smak oraz idealny stopień wysmażenia. Charakterystycznym czarnym patelniom żeliwnym nie można odmówić klasy. Wyglądają estetycznie i pasują do kuchni urządzonych w każdym stylu – nowoczesnym, rustykalnym czy skandynawskim. Dlatego, jeśli szukasz solidnego, a przy tym funkcjonalnego naczynia do smażenia, które będzie się również dobrze prezentowało w kuchni, koniecznie rozważ zakup patelni żeliwnej.
Patelnie żeliwne
Ciężkie, solidne patelnie żeliwne będą służyć latami, jeżeli będą poddawane odpowiedniej konserwacji. Po każdym umyciu naczynie należy osuszyć i delikatnie natłuścić olejem spożywczym. Żeliwo równomiernie rozprowadza temperaturę i długotrwale ją utrzymuje, dlatego doskonale sprawdza się w gotowaniu. Garnki i patelnie żeliwne z powodzeniem mogą być wykorzystywane na wszystkich typach kuchenek, również na indukcyjnych. Modele w całości wykonane z żeliwa mogą być wykorzystywane także w piekarnikach i na ogniskach.
Żeliwne patelnie
W ofercie polecamy także kwadratowe naczynia grillowe, z rowkami odprowadzającymi nadmiar tłuszczu. Dzięki nim można przyrządzać mięsa, ryby i warzywa tak samo smaczne, jak te oryginalnie opiekane na rusztach grilla. Co ciekawe, podczas obróbki żywności w naczyniach żeliwnych, do jedzenia przedostają się niewielkie ilości żelaza – pierwiastka bardzo cennego dla naszego zdrowia. To dodatkowy atut, dla którego warto zainwestować w to wyjątkowo solidne wyposażenie kuchenne. Polecamy.