
Producent
Cena
-
od
do
Patelnia granitowa ze względu na nieprzywierającą powłokę i wyjątkową solidność charakteryzuje się wysokim komfortem użytkowania. Pozwala na smażenie potraw bez użycia tłuszczu, spełniając oczekiwania osób prowadzących zdrowy tryb życia. Patelnię, z uwagi na stosunkowo niską cenę, elegancki wygląd i wysoką jakość materiału, cenią sobie zarówno amatorzy gotowania, jak i profesjonalni kucharze.
Granit – właściwości materiału
O popularności granitu decydują liczne zalety tworzywa. Granit to skała polimineralna, czyli mająca w składzie więcej niż jeden minerał. Jego wyjątkowe właściwości zostały dostrzeżone przez miłośników gotowania – materiał w momencie nagrzania oddaje ciepło długo i równomiernie. Dzięki temu doskonale sprawdza się w gastronomii.
Cechy patelni granitowych
Unikalne właściwości granitu sprawiają, że naczynia z jego powłoką chętnie są wybierane przez konsumentów. Wśród najważniejszych cech produktu wymienić można:
– trwałość,
– powłoka nieprzywierająca,
– bezpieczeństwo,
– wygląd.
Solidność materiału
Wysoka odporność naczynia na uszkodzenia mechaniczne to podstawowy walor patelni granitowych. W przeciwieństwie do teflonu granit nie jest podatny na ścieranie nawet w kontakcie z metalowymi przyrządami kuchennymi. Dzięki swojej trwałości nie wymaga także szczególnej pielęgnacji. Większość producentów patelni granitowych oferuje kilkuletnią gwarancję na swoje produkty.
Powierzchnia non-stick
Dużym atutem patelni z granitu jest nieprzywieralna powłoka. Zaleta ta sprawia, że łatwiej utrzymać ją w czystości, a potrawy można smażyć także bez oleju, ograniczając tym samym spożycie tłuszczu.
Gwarancja bezpieczeństwa
Patelnie granitowe uchodzą za wyjątkowo bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Renomowani producenci gwarantują brak szkodliwych substancji takich jak nikiel, metale ciężkie, PTFE czy PFOA, które mogłyby zostać wyemitowane do żywności. By sprawdzić, czy sprzęty odpowiadają standardom i posiadają certyfikaty bezpieczeństwa, należy upewnić się, że są opatrzone znakami na dnie naczynia, stanowiącymi gwarancję ochrony przed niekorzystnym działaniem.
Oryginalny wygląd
Elegancji design to wyróżnik patelni. Drobinki granitu nie tylko wzmacniają powierzchnię, chroniąc naczynie przed uszkodzeniami, ale także wpływają na walory estetyczne. Wyglądem przypomina kamień, który w dawnych czasach wykorzystywano do gotowania. Producenci oferują różne warianty kolorystyczne akcesoriów do patelni, odpowiadające na oczekiwania nawet bardzo wymagających klientów.
Pielęgnacja patelni
Czyszczenie patelni granitowej, dzięki powłoce non-stick, jest niezwykle proste. Naczynie nie wymaga zalewania go przed umyciem, a do pielęgnacji można używać delikatnych środków, które z łatwością poradzą sobie z usunięciem zabrudzeń. Trwałość powierzchni pozwala także na mycie w zmywarce. Należy pamiętać, by nie czyścić powłoki bezpośrednio po gotowaniu. Przed włożeniem patelni pod strumień zimnej wody, powinno się poczekać do ostudzenia naczynia. Granit to materiał wyjątkowo czuły na gwałtowne zmiany temperatur, a niestosowanie się do tej zasady może skutkować trwałym uszkodzeniem powierzchni.
By wydłużyć żywotność patelni granitowych, nie wolno jej przegrzewać. Materiał niezbyt dobrze radzi sobie z bardzo wysokimi temperaturami, a nadmierne ciepło może spowodować jego zniszczenie. Patelnie wyposażone w Thermopoint, czyli wskaźnik nagrzania, pozwalają kontrolować temperaturę naczynia, dzięki czemu powłoka nie jest narażona na mikropęknięcia.
Patelnia z powłoką granitową a gotowanie
Wytrzymała powłoka sprawia, że naczynia granitowe mogą być użytkowane często i intensywnie na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Niektóre z oferowanych na rynku patelni mają możliwość odpięcia rączki i nadają się nawet do pieczenia w piekarniku. Naczynie doskonale nadaje się do smażenia dań dietetycznych – nie wymaga użycia oleju, dzięki powłoce non-stick. Nie reaguje z żywnością ani nie zmienia smaku potraw. Równomierne rozłożenie ciepła pozwala na łatwe przyrządzenie steków czy dań duszonych.
Zapraszamy do zapoznania się z patelniami granitowymi dostępnymi w naszym sklepie internetowym!
Patelnie granitowe
Wszystkim osobom ceniącym sobie zdrowe gotowanie warto polecić patelnie granitowe. Naczynia te wyposażone są w nieprzywierającą powłokę z miałem granitowym, wykazującym zdecydowanie większą wytrzymałość na zarysowania, niż teflon. Jednocześnie powłoka ta szybko i równomiernie rozprowadza temperaturę, podtrzymując ją. Dlatego doskonale nadaje się także do smażenia z wykorzystaniem niewielkiej ilości lub bez użycia tłuszczu. Patelnie granitowe dostępne w naszym asortymencie mogą być wykorzystywane na wszystkich typach kuchenek, również indukcyjnych.
Antypoślizgowa rączka pewnie leży w dłoni. Naczynie spełni oczekiwania osób wybierających solidne wyposażenie kuchenne. Nowoczesne powłoki nieprzywierające wytwarzane są z bezpiecznych materiałów i tworzyw. Naczynia posiadają atesty potwierdzające bezpieczeństwo użytkowania. Polecamy praktyczne zestawy do smażenia, z patelniami w kilku różnych średnicach. Można myć w zmywarce. Produkt odporny na długotrwałą eksploatację i wysokie temperatury.





















